Menu

De mönstrade tapeternas mästare

0 Comment


Slingrande växter, färgglada blommor och vackra fåglar kan utgöra grunden för en fantastisk fondvägg i hemmet eller kontoret. Med hjälp av digitala hjälpmedel är det idag enkelt att göra dessa naturmönster. Men på 1800-talet gjorde den brittiska formgivaren William Morris detta med helt traditionella metoder. Hans mönster lever dessutom vidare idag och är väldigt populära tapeter.

Arts and Craft

William Morris är tätt sammankopplad med den brittiska Arts and Craftsrörelsen. Rörelsen var dels en konstnärlig inriktning, och blev en stor inspiration för Jugendsstilen, och dels en socialistisk rörelse. Utöver konst så hade stilen även inverkan på arkitektur, inredning, stadsplanering och trädgårdars utformning. Morris tog stor inspiration från växtriket. En av hans tapeter heter Acanthus och är dels en växt men också ett väldigt vanligt utsmyckningsobjekt. Tapeten är fortfarande populär idag och är en av många Morristapeter som går att köpa hos https://www.familjetapeter.se/ för den som vill fylla sitt hem med vackra blom- och växtmönster. För den som är nyfiken på att skapa mönster är William Morris illustrationer ett fantastiskt bra studieobjekt för hur du kan jobba med färg och form.

Inte bara mönster

Det var dock inte bara mönstrade tapeter som William Morris arbetade med. Morris var även författare. Han skrev flera verk och designade egna typsnitt. Han var också en av grundarna till den brittiska socialistiska rörelsen. Trots att han var socialist så var hans verk, särskilt de mönstrade tygerna och tapeterna, väldigt dyrbara och det var bara de som hade det gott ställt som kunde betala för dem. Hans mål var att skapa vackra föremål för alla, men den svåra tillverkningen krävde högre priser än vad de fattiga kunde betala.

lawyer-lite