Menu

Utbildningar och skolor

0 Comment


Att bli grafisk designer är mångas dröm. Det är dessutom en lite enklare bransch än till exempel mode. Reklam och kommunikation kommer alltid finnas i vår vardag och det är företagets främsta sätt för att nå ut till sin målgrupp. Att läsa grafisk design är ingen konst – det finns många utbildningar och ett stort antal skolor ute i världen som erbjuder kurser i grafisk formgivning och kommunikation.

 

Skolor med grafisk design-utbildningar

I Sverige har vi stor kunskap om grafisk design och de olika verktygen som behövs. Berghs School of Communication är en inrättning som fokuserar mycket på all form av kommunikation med hjälp av bilder och text. Du kan också läsa grafiska inriktningar på Beckmans i Stockholm.

Förutom kända privatskolor erbjuder många universitet och yrkeshögskolor grafisk design-kurser. Att läsa grafisk design är egentligen inte speciellt svårt och det krävs inget högskoleprov för att komma in. Det går också lika bra att läsa kurser på distans såväl som i skolbänken på något universitet. Inom grafisk design är det din kreativitet och talang som avgör hur du fortskrider i din yrkesroll och hur du ger uttryck för det.

Vidareutbilda dig

När man har arbetat med grafisk design och kommunikation under en längre tid kan det kännas som om man kört fast. Den gamla utbildningen finns kvar men kanske har de olika verktygen uppdaterats eller världen har förändrats under alla år. Då kan det vara dags att utöka den redan befintliga kunskapen med ytterligare kurser för att utveckla sig. Det kan i sin tur leda till högre positioner inom yrket man arbetar inom eller kanske förmågan och modet att öppna en egen reklambyrå. Om du väljer det senare kan du även fortsätta med e kurser inom ledarskap för att arbeta tillsammans med copywriters, projektledare och andra grafiska formgivare.

Det är viktigt att få en ökad förståelse för alla de uttrycksmedel som står till förfogande när man arbetar med grafisk design. Man kanske till och med vill arbeta med design inom ett annat område än det nuvarande och haka på en annan gren beträffande kommunikation.

Vad ingår i utbildningen?

Olika skolor och kurser har olika upplägg men i grund och botten handlar det om att förstå de olika verktygen som även innefattar mjukvara och ritprogram i datorn. Det gäller också att kunna sätta sig in i hur man kommunicerar med människan enbart genom bild och text och hur man kan manipulera med olika medel, färger och budskap. Från enstaka färg och ord till färdig layout – grafisk design är så pass brett att du aldrig blir uttråkad!

I en utbildning får du även lära dig olika arbetsmetoder för att skapa koncept av en idé och sätta olika strategier. Att sedan komma ut i yrkeslivet kan ge dig en rejäl skjuts framåt och kanske rikta in dig mot någon nisch.

lawyer-lite