Menu

Grafisk design för webben

0 Comment


Alla vill synas på internet idag och för att sticka ut måste du ha en snygg webbplats. Därför är det viktigt med en enhetlig grafisk profil. Det krävs ett stort jobb för att få olika tekniker att samarbeta på ett bra sätt. Grafisk design och formgivning är ett stort ämnesområde, och de flesta ämnen och tekniker kan och bör användas när man designar en webbplats.

Tre sekunder för att fånga läsarens intresse

Det är mycket att tänka på när man designar en webbplats idag. Förutom att den ska vara snygg, tilltalande och enhetlig så är det viktigt att den är lättnavigerad. Forskning har visar att bara efter tre sekunder har läsaren bestämt sig för om det är en webbsida som hen vill fortsätta läsa. På dessa tre sekunder måste du alltså väcka läsarens intresse och nyfikenhet, för att hen inte ska stänga fliken och gå vidare till nästa webbplats.

Sökmotorn fångar in läsare

 

Över 95% av alla besök på en webbplats härstammar först från en sökning med hjälp av en sökmotor. Förutom själva designen och innehållet på din webbplats är det därför väldigt viktigt att synas och se bra ut i sökmotorerna. Det finns en mängd olika tekniker för att påverka och förbättra sin plats i resultatlistan, och Google har en lista över saker att tänka på. Det är också viktigt att se till att följa de standarder som W3C har specificerat för webben.

Google har även gjort ett verktyg tillgängligt för att testa hastigheten på en webbplats. Risken är stor att läsaren avbryter sin surfning på din webbplats om sidor och element så som bilder inte laddas in snabbt nog.

Ha tydliga rubriker och en stilren layout

När läsaren klickar på en länk i resultatlistan och hamnar på din webbplats är det viktigt med en tydlig rubrik som får hen att stanna. Det bör vara en tydlig och enkel layout, där saker som kategorier och sökfält ska sticka ut. Om din rubrik har fått användaren intresserad av att surfa vidare på din webbplats så skall det vara enkelt för hen att hitta vad hen letar efter. En bra webbsida har ofta enbart en grundfärg i sin layout, där olika nyanser av samma färg används för att markera viktig funktionalitet.

Det är också viktigt att alla sidor på webbplatsen behåller samma layout och färgval för att inte förvirra användaren. En förvirrad eller frustrerad användare stänger snabbt ned fliken med din webbplats och surfar raskt vidare till nästa.

Även om många webbutvecklare är väldigt duktiga och helt självlärda så kan det vara svårt att få ett jobb inom sektorn utan en adekvat utbildning. Det finns en mängd relevanta utbildningar om du vill ägna dig åt grafisk design med inriktning mot webb, och en genväg till rätt utbildning kan då vara högskoleprovet.

lawyer-lite