Menu

Adobe Illustrator

0 Comment


Illustrator ingår i Adobes Creative Cloud, som innehåller några av världens främsta kreativa program, som tex. Photoshop, InDesign och Premiere Pro.

Illustrator används av tex illustratörer och designers och är ett ritprogram där man skapar illustrationer och grafik. Ofta exporterar man sedan grafiken som gjorts i Illustrator till ett layoutprogram som InDesign, men det är även möjligt att göra design och trycksaker i Illustrator under hela arbetsprocessen fram till tryck.

I Illustrator arbetar man med vektorgrafik som består av fästpunkter och banor.

En bana är en linje som delas upp av flera fästpunkter. Med ritstiftet, som finns placerat i verktygspanelen, kan man markera ut var man vill ha sina fästpunkter. Det skapas då en linje mellan varje punkt.

Banan kan sedan justeras genom att fästpunkterna flyttas runt med hjälp av direktmarkeringsverktyget (vit pil). Klicka på en bana för att markera fästpunkterna, och flytta den dit du vill.

I varje fästpunkt finns även ett riktningshandtag som man kan arbeta med för att justera linjens form.

I verktygspanelen hittar man även pennverktyget som ser ut som en svart liten penna. Med pennan kan man rita på fri hand och skapa banor med en mer handritad känsla. Även med pennverktyget består banan av linjer och fästpunkter som går att flytta på och arbeta vidare med.

Om kreatören använder sig av en ritplatta blir det ännu lättare att skapa bilder med en friare och mer handritad känsla. Det blir mer likt att teckna för hand på ett papper, vilket ofta avspeglas på resultatet. Med en ritplatta får man även en snabbare arbetsprocess och skapar en precision och ett flöde som svårt att jämföra med att arbeta med en datormus. Ritplatta passar inte för alla, men för den som arbetar kontinuerligt i Illustrator kan det vara en god idé att fundera på att ersätta musen med en ritplatta.

Wacom är en av de främsta företagen som säljer mycket populära ritplattor i flera olika storlekar och prisklasser och tillhandahåller dessa med en mycket hög kvalitet.

Ritplattor är ganska dyra, men det är ganska lätt att komma över en begagnad platta till ett betydligt lägre pris. Perfekt för den som är osäker och vill prova på att teckna med en ritplatta.

En vektorbild är upplösningsoberoende, vilket innebär att man kan förstora upp vektorbaserade bilder hur mycket som helst utan att förlora skärpa.

lawyer-lite