Menu

Arbetsplats för grafisk design

0 Comment


Den som jobbar med grafisk design är ofta frilansare med en egen arbetsplats. Ett fåtal grafiska designers är också anställda av stora företag som förlag, tidningar eller byråer. Det allra vanligaste är dock att man jobbar i olika projekt och att man har ett eget företag. Grafiska designers jobbar ofta med datorn som främsta arbetsverktyg, vilket gör det till ett geografiskt flexibelt yrke. I den här artikeln diskuterar vi olika arbetsplatser för dig som jobbar med grafisk design.

 

Jobba hemifrån

När man är egen företagare som grafisk formgivare är det relativt enkelt att jobba hemifrån. För att få göra avdrag för lokalkostnader i hemmet så måste det vara en del av hemmet som är särskilt avsatt till firmaaktiviteter, till exempel ett avskilt rum. Den som vill jobba hemifrån som grafisk designer bör tänka på att det kan vara viktigt att ha en visningslokal där man kan bjuda hem kunder och samarbetspartners. Om du ska jobba mycket i projekt tillsammans med andra så kan det behövas utrymme att jobba fysiskt bredvid varandra. Det kan också bli en del investeringar om du använder exempelvis kopiatorer och skrivare i ditt jobb. Slutligen så kan det bli ganska ensamt att jobba hemifrån i längden. Det passar vissa, men kanske inte alla och det är nog viktigt att ha sociala yrkeskontakter utanför hemmet för att få affärerna i rullning och hålla arbetsglädjen på topp.

Hyr kontorshotell

Den som föredrar att åka till jobbet till morgonen, ha kollegor och lunchraster tillsammans bör hyra ett kontorshotell. Att hyra ett kontorshotell i Stockholm kostar någonstans mellan 2000 och 4000 kronor i månaden, och uppåt, beroende på vilken typ av plats man föredrar. Att hyra ett eget rum kostar lite mer, men om man kan tänka sig att dela rummet med flera andra personer kostar det lite mindre. Ett kontorshotell på attraktiva adresser i innerstan kan kosta väldigt mycket i hyra. Fundera över om det geografiska läget är viktigt för dig, dina kunder och dina affärskontakter.

När man ska hyra ett kontorshotell så är det viktigt att kontrollera vad det är som ingår i priset. Finns det ett kök och gemensamhetslokaler? Ingår skrivare och internet samt andra nödvändiga verktyg? Är det någon särskild inriktning på kontorshotellet? Fundera över vilka personer du skulle vilja ha på din arbetsplats. Finns det några yrkesgrupper som du skulle ha nytta av att ha i din närhet? En grafisk designer kanske vill ha nära till fotografer, konstnärer, art directors, webbdesigners, industridesigners och ekonomer exempelvis. Genom att få en plats på ett kontorshotell där du kan knyta bra kontakter, så kan du både få jobb och leja bort jobb till andra. Det gynnar alla inblandade, även kunden som kan lita på att du har ett bra nätverk.

lawyer-lite