Menu

Grafisk design med Adobes mjukvara

0 Comment


När man sysslar med grafisk design finns det mycket som kan vara viktigt att tänka på. Här går vi igenom en del matnyttiga tips. En viktig sak att tänka på är att använda rätt mjukvaror så att man kan designa grafiken och utforma det som man vill, vad det nu kan vara. Det kan till exempel vara en broschyr, en flyer, en hemsida eller kanske en affisch.

 

Ett företag som har en rad olika mjukvaror som man kan använda för att hålla på med grafisk design är Adobe. Adobe är bland annat företaget som är känt 9för att ge ut programmet Adobe Acrobat, som man kan använda för att öppna PDF-filer och titta på dem eller signera dem. Men Adobe ger även ut en hel “suite” av programvaror i något som kallas för CC – Creative cloud. Mest känt i CC – Creative Cloud – är kanske Adobes Photoshop som är ett program som man använder för att redigera bilder med.

 

Adobe är ett företag som är världsledande när det gäller att tillverka programvaror som man kan använda dels för bildredigering, dels också för redigering av grafik, fotografier och rörliga bilder. Man kan använda Adobes mjukvara till mycket, som till exempel enkla justeringar av en bild eller till att hantera olika slags virtuella verktyg som penslar eller att kopiera olika detaljer i en bild.

Man kan även jobba väldigt mycket med olika lager i flera av Adobes programvaror. Med lager kan man redigera en viss sak i bilden för sig och flytta den ovanför eller under resten av lagren. Ett exempel är om man har en bakgrund, ett träd och en människa. Bakgrunden vill man antagligen lägga som det understa lagret. Men med olika lager kan man lätt och enkelt växla om man vill placera trädet längst fram och låta människan titta fram bakom trädet, eller om man vill placera människan i förgrunden framför trädet. Med lager behöver man inte rita om allt från början utan kan använda redan gjorda grafiska objekt och flytta dem fram och tillbaka.

Det program i Adobes CC – Creative Cloud – om man istället för bilder vill jobba mer med att redigera eller göra olika slags teckningar, designa logotyper, reklammaterial till olika hemsidor ä Adobe Illustrator.

Om man vill jobba med Illustrator kan en ritplatta från t.ex. Wacom vara praktisk, och på sidor som till exempel kampanjjakt.se kan man hitta koder som gör det lite billigare att köpa en sån på nätet. Med ritplatta i tar man direkt med en penna på en platta, vilket kan vara smidigare än en mus vid vissa typer av illustrationer i program som illustrator och Corel Paint.

lllustrator och Photoshop komplettera varandra på ett fint vis. Med både Illustrator och Photoshop i verktygslådan av redigeringsprogram når man långt.

I Illustrator jobbar man med vektorer och vektorgrafik. Det gör att nya möjligheter öppnar sig vad gäller t.ex. att ändra storlek på en bild utan att upplösningen blir dålig om man förstorar bilden. På det viset är en vektorfil fördelaktig.

lawyer-lite