Menu

Kommunicera med Bilder

0 Comment


Använd fotografier, illustrationer, grafik och annan visuell kommunikation för att komplettera, lyfta eller öka förståelse för en text och en grafisk produkt. Med rätt bildspråk kan det visuella uttrycket bli mycket kraftfullt.

Illustrationer och fotografier

Illustrationer och fotografier får betraktaren att lättare ta till sig information, lättar upp en textmassa och kan visualisera ämnen som är svåra att förklara med text.

För att köpa in illustrationer till ett projekt kan man anlita en frilans illustratör eller fotograf, alternativt köpa stockbilder genom en bildbyrå. Istockphoto, Getty Images, Johnér Bildbyrå, Folio Bildbyrå, Mostphotos och Shutterstock är några exempel på populära bildbyråer. Det finns även mer nischade bildbyråer som tex. Bredda Bilden som är en helt gratis bildbank med fotografier som gestaltar kvinnor verksamma inom teknikbranschen.

Beroende på hur bilden ska användas i projektet kan man köpa loss rättigheterna, eller köpa rättigheter med en icke-exklusiv publiceringsrätt, vilket innebär att andra kan köpa samma bild och använda i andra projekt.

Fördelarna med att anlita en illustratör eller fotograf är att man får en helt unik och skräddarsydd bild. Om man dessutom beställer bilder kontinuerligt och arbetar upp en relation med en duktig illustratör/fotograf, blir det ofta mycket smidigt att köpa bilder.

Man är troligtvis redan överens om prisbilden, och man vet mer vad man får när man beställer en bild.

Symboler

I bland kan det vara aktuellt att använda sig av symboler i sin grafiska design. Symboler förmedlar snabb information och används i många olika sammanhang i vårt samhälle.

Bra symboler är är enkla och tydliga bilder som kan förstås utan ord.

3D bilder

Tredimensionella bilder används t.ex. av arkitektbyråer som behöver ta fram bilder på ett framtida projekt, eller ett designföretag som tar fram produkter som behöver visualiseras under designprocessen. Tredimensionella bilder kan med fördel användas i många olika sammanhang. De beskriver ett objekt eller en situation med längd, bredd och djup vilket ger en mer informativ visuell kommunikation.

3-dimensionella bilder kan tas fram med datorprogram som exempelvis SketchUp, Autodesk 123D Design, Blender och Inventor Fusion.

Rörlig bild

Rörlig bild och animation spås komma mer och bli allt större den närmsta framtiden. Facebook prioriterar numera inlägg med rörlig bild i sina flöden, och rörlig bild skapar ett större engagemang och uppmärksamhet.

Tydliggör vad som ska förmedlas med hjälp av filmen eller animationen, innehållet måste vara intressant för att sticka ut och få människor att titta vidare och ta till sig informationen.

lawyer-lite