Menu

Utbildningar till grafisk designer

0 Comment


Det är ett drömyrke för många att få jobba med grafisk design. Att få sitta med kreativa uppgifter och huvudsakligen ägna sig åt det man är som allra bäst på, nämligen att producera trycksaker, göra loggor och arbeta i de olika Adobe-programmen. Men hur blir man grafisk designer och hur ser vägen till drömjobbet ut? Det finns oerhört många olika sätt att bli grafisk designer på, men alla börjar med den rätta utbildningen. Om man redan tidigt vet med sig att det är grafisk designer man vill bli, kan man söka till ett gymnasium med den inriktningen. Det vanligaste är dock att man behöver fundera längre än så på vad man vill bli och då kan man istället söka sig till en utbildning inom grafisk design senare i livet.

 

Gymnasium med inriktning på grafisk design

För att få de bästa förutsättningarna till att kunna arbeta med grafisk design kan man söka sig till det estetiska programmet på gymnasiet. Där får man lära sig grunderna i grafisk design och det går ofta att välja till de kurser som passar en bäst, som bildhantering, Photoshop och så vidare. Det är viktigt att komma ihåg att man inte blir en färdig grafisk designer av att gå på gymnasiet, utan här får man grunderna till att vidareutbilda sig inom detta yrkesområde.

Universitetsutbildningar inom grafisk design

Det finns gott om universitetsutbildningar inom grafisk design, både utomlands och i Sverige. Fördelen med att läsa den här utbildningen på universitetet är att man ofta hunnit fundera över vad det är man verkligen vill bli och är redo för yrkeslivet direkt efter examen. Många företag har ofta som krav att man har arbetslivserfarenhet när man söker sitt första jobb, vilket ju för de flesta är en omöjlighet. Men inom utbildningarna till grafisk design har man ofta branschnära studier och möjlighet att samarbeta med företag under sin studiegång. Det bidrar till att man redan vid examen har en viss erfarenhet av att arbeta praktiskt med detta och blir konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.

Yrkesutbildningar

För den som snabbt vill ut i yrkeslivet och kanske redan har lite förkunskaper inom grafisk design och tidigare gjort både en reflexväst med tryck och en företagslogga kan det passa med en yrkesutbildning. En yrkesutbildning har ett stort fokus på att man som student ska kunna komma ut i arbetslivet direkt efter utbildningen. Oftast är utbildningarna på mellan ett och två år vilket lämpar sig bra för den som inte vill gå en längre utbildning. Vanligtvis är det också många praktiska inslag där man får komma ut och praktisera på reklambyråer samt göra olika sorters samarbeten.

Övriga utbildningar

Några andra sätt att utbilda sig till grafisk designer på är att läsa på folkhögskola, konstskola, läsa kurser eller gå en vuxenutbildning.

lawyer-lite