Menu

Den kreativa yrkessidan av IT – Grafisk design

0 Comment


Många tycks tro att IT endast är baserat på kodning, programmering och skapandet av applikationer och andra portaler, men så är inte fallet, åtminstone inte helt. IT-branschen har många olika inriktningar beroende på vad man är intresserad av och är man en kreativ person med öga för färg, symboler och budskap kan grafisk design eller grafisk formgivning som det också heter, vara något för dig!

 

Inblick i en grafisk designers vardag

Jobbar man som en grafisk formgivare/designer är man den som ansvarar för att det visuella ska se bra ut, oavsett om man jobbar med en logotyp, reklamaffisch eller omslagsbild för en bok så är det viktigt att budskapet bakom produkten kommer fram på ett bra sätt som inte kan misstolkas av betraktaren. Det är därför mycket viktigt att man är en skicklig designer som kan förstå vad målgruppen vill se.

 

Låt oss säga att en restaurang vill ha en reklamaffisch inför julen med texten “Kom in i värmen under juletiderna”. Ett klokt val här kan vara att skapa en hemtrevlig känsla genom att exempelvis ha ett motiv på en glad familj som sitter runt ett bord och äter middag med en Ljusstake placerad mitt på bordet. Ljusstaken symboliserar värmen som texten beskriver och fotot på den glada familjen kommer förmedla en positiv och trevlig känsla för betraktaren. Här är det dessutom viktigt att färgerna i fotot förmedlar värme. Så att använda sig av färgerna röd, gul och orange hade därför kunnat vara klockrena val för just denna reklamaffisch.

 

 

I somliga fall kan en produkt enbart innehåll text och kanske inte heller önskas det något mer än just det, då är den grafiska designern jobb att sätta fokus på att förmedla och förstärka budskapet genom färg och typografi.

De två viktigaste begreppen för den grafiska designern

 

Det finns många viktiga begrepp som ofta förekommer i rollen som grafisk designer. Men det två absolut viktigaste begreppen är:

Typografi – Textens typsnitt, detta kan exempelvis vara klassikerna Times New Roman, Arial och Calibri.

Logotyp – Loggan för produkten, företaget eller organisationen. Exempelvis är det gula “M:et” Mc Donalds logga.

 

 

Vanligaste programvarorna som en grafisk designer använder

Det finns många olika programvaror som en grafisk designer använder sig utav, men tre av dem populäraste är:

InDesign – Ett layout och ombrytningsprogram. Ett klockrent program för de som jobbar mycket med typografi och kanske har ett intresse för att designa en egen digital tidning.

Illustrator – Ett vektorbaserat illustrationsprogram. Simpelt för dem som önskar att kunna skapa egna logotyper och även få rita med fri hand. Dessutom är programmet mycket bra vid skapandet av en helt illustrerad reklamaffisch.

Photoshop – Ett av världens populäraste redigering- och bildbehandlingsprogram. Även här kan man skapa mycket professionella reklamaffischer med diverse olika effekter. Används mycket när det kommer till att framförallt redigera fotografier.

lawyer-lite